2014. március 24., hétfő

Milyen az élet a Pau törzsi falvakban

Természetesen, ha valaki eljön az Inle-tóig, akkor vétek kihagyni a környék felfedezésére induló kettő vagy több napos gyalogtúrákat, ahol a szállás kolostorban vagy helyi családnál történik. Jómagam is többször jártam a Nyaungshwe-Kalaw túrán, de ezúttal a másik kevésbe járt oldalt választottuk. Vezetőnk Pho Se, 30 éves sokat mesélt az itteniek életéről.



-          Mi vagyunk az ország éléskamrája, a tavon termesztik az Myanmar paradicsomtermelésének zömét, ezen kívül karfiolt, káposztát, tököt. A hegyekben rizst, szezámot, 


      búzát, dohányt, kurkumát


      borsót és teát is. Bambuszból 54 féle nő az országban, de mi csak hármat különböztetünk meg. A vastagból a házakat építjük, a közepesből cölöp vagy tavi karó lesz, és a vékonyat megesszük.
-          Az előbb láttam ezt a fekete ruhás nőt, ő melyik etnikai csoportba tartozik?


-          Ők a Pauk, ezen a részen főként ők élnek. Egy sárkánytól származnak, fekete ruhát viselnek és a fejükre csavart turbán is sárkány fejet mintáz. 
-          Szoktak más törzsekkel is házasodni?
-          Régebben nem, de napjainkban előfordul. Mivel ugyanaz a vallásuk, szabadon házasodhatnak és ez egyre gyakoribb is. Bár sokszor a családok nem nézik jó szemmel, ezért a vőlegény elmegy az ifjú ara családjához és jól megvendégeli és leitatja a férfiakat. Utána már ők is könnyebben beadják a derekukat.
-          Érdekes.
Ekkor csörrent meg Pho Se telefonja.
-          Mióta van telód?
-          3 éve még senkinek nem volt, 2 éve 2000 dollárért vesztegették, mostanra már kevesebb, mint 100 dollárba kerül. Ezért fél éve én is vettem magamnak
-          Hát igen mára, már szinte mindenkinek van. Mennyibe kerül 1 perc beszélgetés?
-          50 kyat (10 Ft), de jövőre talán még olcsóbb lesz, mert az egyik katari telefontársaság is pályázik a bejutásra.


Haladtunk kifelé a városból. Eleinte a főúton gyalogoltunk és nyeltük a port, majd mielőtt a domb lábához értünk, mezítlábas, alamizsnagyűjtő szerzetesek mellett sétáltunk el. Minden háznál kint álltak a helyiek és adtak nekik marék rizst vagy zöldséget. 


Közben megérkeztünk a hegy lábához és poros úton bandukoltunk az első faluhoz. Az ottani ált. isiben, épp ruhákat osztottak a rászorulóknak. 


Érkéztűnkre, természetesen mindenki az ablakhoz gyűlt és minket bámult.


-          Hála az új kormánynak minden faluban van ingyenes általános iskola, viszont a középiskola fizetős – tudtuk meg.
-          Remélhetőleg egyszer az is tandíjmentes lesz.
-          Az nagyon jól lenne, mert így sok szegény gyereknek esélye sincs a továbbtanulásra.
Elbúcsúztunk a gyerkőcöktől, benéztünk a közeli barlangszentélybe és másztunk felfelé. Szomorú látni, hogy alig vannak fák, de nem csak itt, hanem az egész országban. Az erdők javát kivágták tűzifának, vagy eladták a kínaiaknak potom pénzért. 



Ebédre felértünk az egyik hegyi faluba, ahová már gyalogosan lehet csak feljutni. Thanatphet (szivar) ültetvény 


mellett gyalogolva értünk az egyik házikóhoz. 


A háziak beinvitáltak minket, levettük a cipőt, felmentünk a lépcsőn és leültünk a nappaliba. Székek nincsenek, van egy kicsi asztal, egy szekrény és néhány reklám poszter a falon. Ebédig pihiztünk, és kellemesen elszundikáltunk. Jött a tésztaleves, meg némi zöldség. Mindent megettünk és újult erővel haladtunk a csúcs felé. 


Délután fél 4 felé érhettünk a kolostorhoz. Lepakoltuk a motyót és felsétáltunk a csúcson lévő sztúpához. Innen nagyon jól látszott az alattunk elterülő falu. Miután végeztünk a naplóírással lementünk a boltba, ahol jóformán szinte semmit sem árultak, de a szomszéd rozoga ólban lévő malackák  fotózásra csábítottak,   


na meg a bivaly hátán játszó lurkók. 





Megvártuk a naplementét és visszatértünk a kolostorhoz. Közben befutott még egy 5 fős csapat. Kint jól lehűlt az idő, ami nem csoda 1600 méteren, ezért inkább bementünk a konyhába. Leültünk egy-egy téglára és figyeltük a srácokat. A vezetők már javában szelték a zöldségeket a vacsihoz. Nyilván nem most főztek először, mert nagyon összeszokottan készítettek a színpompás és ízletes vacsorákat. Fél nyolcra minden elkészült. A kolostor melletti épületben szolgálták fel nekünk a hagymalevest, a szójacsira salátát, a paradicsom salit, a krumplis padlizsánt és a sült zöldségeket. Tudtam, hogy finom lesz a vacsi, de hogy ennyiféle ételt készítsenek nem hittem volna. Vacsi után éneklést hallottuk a kolostorból. Odamentünk a lefekvéshez előkészített matracokhoz és hallgattuk a novíciusok mantrázását. A legtöbbjük talán 10 éves sincs, de fegyelmezetten énekeltek és imádkoztak. Aztán persze elővették a játékaikat és hosszasan ugratták egymást. Mivel nem volt túl melegünk, befeküdtünk a hálózsákokba. 


Már akinek van ugye.
Én pár napja, a tóhoz való érkezésünkkor, sikeresen fent hagytam a buszon, a vastag pulcsimmal együtt. Nincs gond, mivel adtak vagy 3 vastag, puha, meleg takarót. A reggeli recitálás elmaradt, de amíg nem sütött ki a nap, nem is bújtam ki a takaró alól. A telihold ellenére is szenzációs jót aludtam, de már vártam a reggelit.
A szabadban terítettek meg nekünk. Közben előjöttek a novíciusok és a legmegdöbbentőbb jelenet, ekkor következett. Az egyikük játék fegyvert vett elő és ezzel lövöldözött a társaira. 


Kolostorban? Műanyag pisztoly?
Természetesen nem akartak rosszat egymásnak, de azért meglepő volt a jelenet.


Reggeli után, összecuccoltunk és továbbálltunk. Túl sok szinttel már nem kellett megküzdenünk, ugyanis körtúrát nyomunk és megyünk vissza Nyangshwéba. Eleinte bokros-ligetes részeken haladtunk, 


aztán beértünk a faluba. 


Itt már motorok és traktorok is jártak, ja meg volt áram is. Percről percre, évről-évre változnak fejlődnek a dolgok errefelé is. Innen már csak lefelé kellett mennünk. Az egyik panorámás kunyhóban kaptunk ebédet 


és kora délutánra értünk vissza a városszéli tóhoz. Nagyon jól esett lemosni magamról az út porát és kiáztatni megfáradt tagjaimat.
Nem volt rossz ez a két nap, bár nekem jobban tetszik a Nyaungshwe-Kalaw túra. A táj mindkét úton hasonló, viszont ami sokkal érdekesebb a falvak és a lakóik. 


Azokból ott jóval több van.


Visszatértünk a Lady Princessbe és pár óra múlva már a yangoni buszon ültünk. 


Másnap pedig új ország és más típusú élmények vártak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése