2010. április 17., szombat

Magamról


Sziasztok!Jeli Gábornak hívnak, a legnagyobb szenvedélyem az utazás, melyre benneteket is csábítani akarlak. 20 évet utazgattam a föld nevű bolygón, bejártam 4 földrész 91 országát és ezt a tudást kívánom megosztani veled, hogy elkerülhesd azokat a csapdákat, amikbe belefutottam. Kezdetben stoppal utazgattam, és ott aludtam, ahol rám esteledett, majd a későbbiekben áttértem a helyi tömegközlekedésre és a civilizáltabb szállásokra. Laktam barlangban berber hegyi pásztorral, vietnámi jakuzzis luxusszállóban, utaztam ökrös szekéren és Porschéban is.
Az első hosszabb túrám Budapesttől stoppal a Szaharáig, némi kitérőkkel és vissza. 2,5 hónap 40 000 
Ft-ból, igaz 1998-ban, de ez akkor sem volt nagy összeg. Közben körbejártam a francia Riviérát és csöveztem hajón Barcelonában. Montserratban hegyi remetével beszélgettem, Andorrában egy gazdag nagypapa vett a szárnyai alá, Spanyolországban segítettem egy földművesnek leverni a diót a fáról. Portugáliában nap mint nap találkoztam szenzációs emberekkel. Gibraltárban naplementekor etettem a majmokat és Marokkóban 8 napot utaztam egy izraeli házaspárral. Spanyol honban megismerkedtem az ingyen konyhával és a Michelin csillagos éttermek világával is. Mikor Ausztriába értem hó és jég fogadott, pedig nálam csak nyári ruha volt. Na ekkor jöttem rá, hogy nincs megállás.

- 2001-ben öt hónapot töltöttem Dél-Amerikában, amiről könyvet is írtam.


Caracasból, a Karib-tenger partjáról indultam, egy hétig vendégeskedtem egy venezuelai családnál, jártam kakasviadalon és átvittek Aruba szigetére is, ahonnan sajtokat és magyar szalámit csempésztünk, majd a családfő fitnesz termében nekiálltunk kondi gépeket összerakni.
Kolumbiában salsát tanultam és kezeltettem a begyulladt a fogamat, Ecuadorban kráterek között túráztam és inka erődben aludtam kóbor kutyák között. Peruban végigjártam a Macchu Picchura vezető inka ösvényt és kalandoztam az esős Patagóniában. Innen kamionstoppal jutottam el a Tűzföldre és tettük fel rá 4 hóláncot, hogy tovább jussunk a világ legdélebbi városába, Ushuaiabá. Ott -10 fokban sátoroztam a hóviharban. A chilei-argentin határon ping-pongoztam a vámosokkal, majd megnéztem a pingvineket és fókákat. Mivel pénzszűkében voltam, háromszor lógtam be a világ legszebb vízeséséhez, az Iguazuhoz. Brazíliában ormányos medvék ették meg a kajámat és végül Rióban, a Copacabana közelében csöveztem.

- 2002-ben Egyiptomban karamboloztam és a kórházban vettem észre, hogy a helyi zsaruk megszabadítottak a maradék zsebpénzemtől. Aztán jöttek a kalandok.

- 2003-ban 8 hónapig vándoroltam Délkelet-Ázsiában:
Thaiföldön felkerestem a legendás Partot ahol Dicaprióék hippiskedtek, Kambodzsában a rendőrségen sátoroztam, Vietnámban a Ha Long-öbölben kígyópálinkáztam. Laoszban bombából készült kerítésen másztam át, majd mészkősziklák között kajakoztam.
Malajziában a világ legöregebb esőerdejében figyeltem a tapírokat és a majmokat. Pár nappal később Szingapúr rohanó világában 28 másodperc alatt jutottam fel 235 méterre, az egyik felhőkarcoló tetejére. Szumátrán orangutánokat és Rafflesiát fotóztam, Jáván működő vulkánokat másztam meg, Balin tanúként vettem részt egy falusi lagziban, végigmotoroztam Lombokot, teknősökkel búvárkodtam a 
Gili-szigeteken.

- 2005-ben Kelet-Törökországban mulattam kurd csempészekkel.

- 2006-ban Indiában vonatoztam 41 órát helyjegy nélkül, Nepálban az Annapurna régióban voltam postás.

-2007-2014-ig három földrészen, több mint 50 túrát vezettem az Eupolisznál,

-2015 nyarán hőlégballonoztam Kappadókiában, megismerkedtem a Grúz konyhaművészettel, aztán pedig orosz punk rock zenekarral utaztam Karabahba turnézni.

-2016 telét Közép-Amerikában töltöttem:
Salsáztam Kubában, etettem mosómedvéket Mexikóban, felkerestem a legtöbb maja romvárost, Guatemalában megmásztam az Acatenango-vulkánt, vezettem szöcskét El Salvadorban, végig sznorkeleztem Honduras legszebb szigeteit és hajóztam Belizeben.

- napjainkban pedig megosztanám veled a bennem lévő tudást.

Ha olyan helyekre készülsz, ahol még nem jártál és tartasz az ismeretlentől vagy csak szükséged volna egy mankóra, jó helyen jársz!
Keress Meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése