2015. november 11., szerda

Irán: indulás előtt

Néhány hasznos infó:







-          a vízumintézés már nem nagy kaland.
Elvileg kéne regisztrációs szám (kb. 15-20 000 Ft), de ha bemész a követségre és szólsz, hogy küldjék el az útleveledet Teheránba, akkor kb. 10-12 munkanap múlva megjön a vízummal (15 000 Ft). Csajoknak már nem kell kendős kép, viszont mindenképp fehér legyen a háttér.  A vízumkérőlap beadásakor mindenkinek ott kell lenni és az ügyintéző szeme láttára aláírni.
-          abban a pillanatban, hogy leszáll a gép, fel kell venni a csajoknak a kendőt, a hosszú nadrágot és a hosszú ujjú blúzt, a pasiknak pedig a nadrágot.
-          angolul senki nem beszél! Számológép mindig legyen nálad a félreértések elkerülése végett!
-          mindenki nagyon kedves, de lassabb mint a 95 éves nagymamám. A tea 10 perc, a falafel minimum negyed óra mire elkészül.   


Ha az utca népét kérdezed, hogy mi merre van, szívesen segítenek, de percekig tart mire kiötlik a választ.
-          Irán nem olcsó ország és a szállások is aranyárban mozognak. 30 dollárért egy koszos csótányos lyukat kapsz, ahol talán még az ágynemű sem volt cserélve. A szoba ára dollárban van megadva, de a legtöbb helyen nem tudnak visszaadni csak helyi pénzben, tehát érdemes apró dollárokkal is készülni.
-          a WC-k általában vonal alattiak és papír sincs sehol. 


Tampont, betétet és óvszert sehol nem árulnak.
-          az ország hivatalos fizetőeszköze a riál, de mindenki csak tománban beszél, ami tízszeres szorzó. Tehát, ha valami 10 000 riálba kerül, akkor ők azt mondják, hogy ezer (tomán).
-          kávé nincs vagy ritkább, mint a bikinis iráni csajok. Érdemes a piacon törökkávét venni, a kajáldákban forró vizet kérni és magadnak megcsinálni.
Ha csak Teheránba, Isfahanba és Yazdba mész ott találsz aranyárban (600-1000 Ft/adag).
-          ha vegás vagy készülj fel az éhhalál közeli állapotra. Csak falafel és pizza van. Ja meg a közértben padlizsánkrém konzerv. Mi októberben jártunk itt és szerencsére a piacok tömve voltak mézédes mazsolaszőlővel és gránátalmával.  A bazárokban tonna számra áll a pisztácia, mandula, mogyoró, mazsola, aszalt sárgabarack és más finomságok.
Ha húsevő vagy akkor nyomhatod a húst hússal. Főként a saslik és a hamburger a menő.
-          városokon belül a buszjegy filléres téma (kb. 30-40Ft), de nagyon lassú, a taxi (400-800 Ft) gyors, olcsó és megbízható. A távolsági buszokon nagyon kényelmesek az ülések és némelyiken csokit, üdítőt vagy jégkrémet is adnak, ami benne van az árban.
-          mindenhová belépőt szednek, a legkisebb mecsetektől kezdve a tradicionális házakon át a múzeumokig.  Ennek ára majdnem mindenhová 1200 Ft, néhol csak 800 Ft. Isfahanban és Yazdban 8-10 000 Ft-ot simán el tudsz csapni csak belépőkre.
-          aki azt gondolná, hogy Iránban kevés turistával fog találkozni, az téved. A kurd részek kivételével szinte mindenhol rengeteg Nekkermanos turistát láttunk.


-          wifi van a legtöbb szálláson, de nagyon-nagyon lassú. A youtube, facebook és sok más egyéb oldal államilag blokkolva van. Tegyél fel a gépedre valamilyen VPN szervert és így ki lehet cselezni. Nekünk a Tunnel Bear nagyon jól működött végig.
Ezeket nem azért írtam, hogy elvegyem a kedved az utazástól, hanem hogy tisztán láss!!!
folyt. köv.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése