2016. február 23., kedd

Kuba Last Minute

Ha még nem jártál Kubában érdemes minél hamarabb felülni a gépre, mert már nagyon a változás küszöbén áll az ország, de még nem késő.
-Olyan az egész ország, mint egy SZOT üdülő! – mesélte Gergő a volt főnököm, az indulás előtti napon.
És tényleg!


Leszállás úton a híresztelésekhez képest gyorsan végeztünk a belépéssel és senki nem kérte a biztosítást vagy a visszafelé tartó repjegyünket. Az útlevél ellenőrzéskor a miniszoknyás tanuló hölgy úgy simult a kollégájához, mintha az előző este együtt töltöttek volna néhány pásztorórát.

Miután megkaptuk a belépő stemplit, a kézipoggyászokat még egyszer átvizsgáltak és nekünk is át kellett menni a detektoron. A gépet csinos, mosolygós, alig valamit takaró filigrán miniszoknyás, necc harisnyás csajok felügyelték.
Eddig jól kezdődik.
Megjöttek a csomagok és haladtunk kifelé, még ki sem értünk és máris szembejött egy Lucky Strike reklám és az étteremből kilátszó dobozos Coca Cola light. Itt még nincs gyár, de Mexikóból bejut valahogy. Amerika utálat ide vagy oda, azért mindent lehet kapni megfelelő áron.
Az infópultnál a mélyen dekoltált hölgy készségesen magyarázta az előttünk álló két amcsinak, hogy innen nincs busz a városba és hogy merre van a pénzváltó. Megveregettem a fickó vállát és felajánlottam, hogy mehetnénk együtt a városba, miután szereztünk némi lét.
-          Ok, thats perfect – felelte az idősebb.
A váltó nem az épületben, hanem a kijárattól jobbra van és a hosszú sorról könnyen felismertük.
Kubában alapszabály, hogy mindig mindenért sorba kell állni.
Várakozás közben kiderült, hogy ők is sok helyen jártak már, de itt még nem. Az országban kétféle pénzt használnak az egyik a konvertibilis peso (CUC), a turisták régen csak ilyet kaptak, de ma már lehet váltani sima kubai pesot is (CUP). A reptéren nem volt nekik CUP (én csak pesónak fogom hívni), de a CUC-ot pillanatok alatt lepörgették. 1 EURO = 1,08 CUC. Régebben a dollárt nagyon rosszul váltották, de Kuba is egyre inkább kezd letérdelni Amerikának és és a hotelek is tömve vannak amcsi turistákkal. Sőt mától (2016. február 20.) elindultak a közvetlen repülőjáratok is az USA-ból.
Váltás után az utcai taxisokat kérdeztük, de több lét szerettek volna, mint amennyit az infós hölgy mondott, ezért inkább visszamentünk hozzá. Itt csatlakozott hozzánk Izabel, aki két hétre jött Mexikóból. A dúskeblű hölgy szerzett nekünk taxit és beültünk mind az öten. Itt most ne a klasszikus képeken látható ezeréves amcsi verdákra gondoljatok (sajnos), hanem valami kínai csodára. A sofőr 30 CUC-ért vállalta be a fuvart és a rendőrségi ellenőrző pontoknál Izabelnek mindig le kellett bújnia, mert öt utast tilos szállítani állítólag.
Gyér forgalomban haladtunk a mangó ligetek között, majd hamarosan beértünk a városba.  A buszok java része tök új (kínai gyártmány) és amcsi kocsikból sincs már sok, a meglévők java pedig taxi.


Motorokból sincs hiány és ugye a baráti ex szocialista országokból érkeztek, ezért főként  Jáwát vagy MZ-t látni mindenfelé.
Elsőnek újdonsült barátaink szálltak ki az egyik hostelnél, aztán a maestro minket is elvitt az előre foglalt Casa Particularnál (www.hostelsclub.cu). Ezek a vendégszállások az otthoni Zimmer Feriknek felelnek meg és mindenhol nagyon tiszták és kedvesek a vendéglátók (20-25 CUC/ éjszaka/szoba).
Jó volt végre megérkezni 3 átszállás és a cancuni reptéren töltött éjszaka után.
Amíg zuhanyoztunk, addig szállásadónk (szintén) Izabel az elektromos kotyogós kávéfőzőjében lefőzött nekünk egy emberes adag feketét. A szobánk kissé retró és a zuhanyrózsába épp beverem a fejem, viszont van meleg viz.
Ez is valami.
Mire végeztünk a megtisztulással a kávé is épp lefőtt. Többen magasztalták már a kubai kávét és tényleg hibátlan (mindenhol). Ahogy ültünk a bárszéken, végignéztünk a konyhán, szinte minden vadiúj. Van mikrójuk, ember nagyságú hűtő, hatlapos tűzhely, digitális kijelzős mosógép. Ez igen, otthon a szocializmus idejében ilyeneket mi el sem tudtunk képzelni. Ja és a nappaliban a csíktévében épp valami színvonalas szappanopera ment. A Zsiguliból kiszállt a jól szituált hölgy kulcsra zárta a kocsiját és a tűsarkú cipőjében fellépegetett az emeleti szobába a barátnőjéhez. Köszönjük ennyi elég is ebből.  
Izabel félévet spanyolban dolgozik, már ha van munka. Most épp nincs, ilyenkor hazajön és kiadja a vendégszobáját napi 25 CUC-ért. Sötétedésig még volt pár óránk és már nagyon kíváncsiak voltunk Havannára. Az óváros tíz perc séta, már ha nem állsz meg mindenhol fotózni és dumálni a helyiekkel, ahogy mi tettük. 


A népek kint ülnek a ház előtt a lépcsőn és bandáznak, ahogy meglátnak, egyből rád mosolyognak és köszönnek. Bárhol, bármikor teljes biztonságban közlekedhetsz, külföldit soha senki nem molesztál vagy lop meg. 


Ez szép és jó, de a hosszú utazás után már nagyon ki voltunk éhezve viszont a romos épületek között nem láttunk sehol sem kajáldát. A házakból ütemes karibi zene üvöltött és az utcán ücsörgő népek a lépcsőkön ülve rumozgattak. Az egyik sarkon terebélyes nénike szólított meg angolul és kísért el az egyik közeli lakás étterembe. Na nem azért, hogy meghívjuk valamire csak segíteni akart. Miután leültünk, magunkra hagyott minket és a pultnál beszélgetett a személyzettel. Az árak horrorisztikusak minden kaja egységesen 12 CUC, ennyiért otthon sem szoktunk kajálni, itt meg pláne nem fogunk. Bedobtunk némi salátát és tonhal krémet 2 egységért, közben láttuk, hogy a néni kávét kapott ajándékba, amiért megmutatta nekünk a helyet. Itt ez normális, a helyieknek adnak rizst vagy bármi egyéb élelmiszert az ajánlásért cserébe. Nem épp jóllakottan haladtunk tovább, de errefelé már minden második házban a földszinti lakók árulnak valamit (kávé, pizza, szendvics,stb.) Az egyik árusnál vettem sajtos pizzát 10 (120 Ft) pesóért. Helyi pénzünk még nem volt, de persze a CUC-ot is elfogadták és pesóban adtak vissza. Leülni sehol nem lehet, ezért mindenki az utcán eszik vagy félbehajtja és hazaviszi a kaját. A kukoricalepény alapú pizza nagyon frankó és kellőképp meg is szomjaztam rá. A következő háznál az emberek cukornádléért álltak sorba. Én is kértem belőle 1 pesó/pohár (12 Ft). A hölgy csorba üvegpohárba öntötte a hideg levet, azonnal megittam húzóra és kértem még egyet. Miután a másodikat közösen kivégeztük ő csapvízzel elmosta és tovább adta az újabb delikvensnek.
Haladtunk tovább és a sétálóutcában rengeteg embert láttunk telefonnal a kezükben.
Na, ezek meg mit csinálnak?
Mint kiderült pár helyen lehet netezni, ami úgy néz ki, hogy beállsz a helyi telefontársaságnál a sorba, veszel internet kártyát (2 CUC /óra). Keresel olyan helyet, ahol van wifi (általában a főtér vagy a sétálóutca), rákeresel a hálózatra és beütöd a kártyán levő kódot. Ezzel egy óráig tudsz netezni. Persze nem muszáj egyszerre, lehet több részletben is.
Hát igen egy-két éve ez még itt is elképzelhetetlen lett volna. Ma már akinek van pénze, jó drágán vehet okos telefont is. Sőt megjelent pár világmárka is: Adidas, Puma, Red bull, Philips, Bulgári, Ray Ben, Heineken, Nestlé, De Longhi és még sokan mások. Boltok alig vannak és a kínálatuk kimerül a rumban és a cigiben, illetve néhol vannak mexikói (Spar-os) borsó vagy lencsekonzervek is. Továbbálltunk a Capitoliumhoz, ami egy az egyben olyan, mint Amerikában csak most épp felújítják és markolók meg munkagépek látványa kicsit torzít az összképen. 


Innen kőhajításnyira van a Parque Central, amit szebbnél szebb épületek vesznek körbe. 


A házak előtt amerikai oldtimer taxik parkolnak és a megszállottakat horror pénzekért elfuvarozzák bárhová. 

A tér mögött bevágódtunk a zegzugos sikátorok valamelyikébe és pár perccel később, angolul jól beszélő fiatal pár szólított le minket és közölte velünk milyen szerencsések vagyunk, mert csak most, csak ma az egyik kocsmában játszik Amaranto Fernandez a Buena Vista Social Club egyik zenésze. Persze másnap is ő játszott, de akkor ezt még nem tudtuk.Mi sem ocsúdtunk fel még a jetlagtől és kaptunk az alkalmon. Elmentünk velük és beültük a clubba. 


Nyilván az invitálás arról szólt, hogy majd meghívjuk őket a 6 CUC-os koktél valamelyikére. Szerencsére nem voltak tolakodóak és könnyen le tudtuk rázni az ifjú párt, de többen mesélték, hogy ilyen alkalmakkor a tudtukon kívül kértek inni az alkalmi segítők és végén a számla náluk landolt. A 6 CUC-os Mohito elég felejtősre sikerült a kubai melegben valahogy elpárolgott belőle a rum. Amíg szipákoltuk az italt addig hallgattuk a koncertet és néztük az előttünk táncikáló ünnepi hangulatba került embereket. Picit még sétálgattunk az óváros álomszép épületei között, de már kezdett leragadni a szemünk. Hazafelé bici-taxival mentünk, ami BMX-re szerelt személyszállító kasznit jelent. Az óvárosból 5-6 egységért akartak hazavinni a 1,5 kilométerre lévő szállásra, de pár sarokkal arrébb az ár megállt 2 CUC-ban.

A legtöbb szállásnál lehet kérni reggelit és mivel az utcán nincs túl nagy választék ezért mi is éltünk a lehetőséggel. Átsétáltunk a szomszédba Izabel barátnőjéhez, neki több szobája van és ő szervírozza a reggelit. Leültünk az asztalhoz és hamarosan érkeztek a finom falatok. Omlett, sajt, vaj, kávé, tea. Lakoma közben ismerkedtünk meg Vikivel, aki Londonban él és két hétre jött Kubába, néhány barátjával salsázni és bulizni. Nekik menni kellett az egyik szervezett túrára, de megbeszéltük, hogy este mi is velük tartunk az egyik klubba. Jóllakottan indultunk el, de városnézés előtt két dolgot még el kell intéznünk. Az egyik a helyi pesó (CUP) beszerzése, ami nem volt nehéz. Pár sarokkal arrébb beálltunk a pénzváltónál (Cadeca) a sor végére és amikor ránk került a sor beváltottam 100 eurót. Kubában az emberek annyira megszokták már a sorban állást, hogy senki sem tolakszik. Az újonnan érkező megkérdezi ki az utolsó és beáll mögé. A másik feladat már picit trükkösebb volt, de ez is simán ment. Havanna után Vinalesbe készültünk és meg kellett venni a buszjegyet. Turista elvileg nem szállhat fel helyi buszra csak az állam által működtetett, horror drága Viazul buszra. Viszont jegyet venni csak a buszállomáson lehet, ami kint van a világ végén és a taxi 10 CUC lenne persze csak oda. Viszont nemrég megjelent egy konkurenciájuk a Cubanacan, akinek a buszaira a legtöbb belvárosi szállodában lehet jegyet váltani. Az ára ugyanannyi, de nem kell kibumlizni a város szélére. Nem nagyon akartunk mi ilyen horror drága puccos buszokkal közlekedni, de ki kell jutni valahogy Havannából és vidéken már sokkal egyszerűbb lesz minden. Megcéloztuk ismét a Capitoliumot. Roskadozó színes házak és dübörgő autók mellett haladtunk a belváros felé. Átmentünk a kínai negyeden - igen már itt is van - és máris a capitolium melletti szállónál találtuk magunkat. Ők nem árulnak jegyet, de átküldtek a Hotel Inglaterrába, ami a belváros legpatinásabb szállodája. Ahogy sétáltunk feltűnt egy szupermarket.
Na, ide be kell menni.
Mennénk is, de az őr kiküldött mert a kijáraton akartunk bemenni. A szabály az szabály. Átfáradtunk a másik (bejárati) ajtóhoz és zöld utat kaptunk. Tisztára mint Románia pár éve. Főként tartós élelmiszerek és konzervek állnak a polcokon, jó hosszan kipakolva, hogy nagyobbnak tűnjön a választék. Viszont hátul vannak műszaki dolgok is: hűtő, mosógép, mikró, TV. Ránéztem az árukra és majdnem összecsuklottam. Minden az otthoni ár triplájába kerül. Ja és azok is a leggagyibb kínai márkák vagy az Aldiban kapható minőség. Itt most van a piacnyitás, az a korszak amikor nálunk is 150 000 Ft volt a téglatelefon + 25 000 a kártya. Az átlagfizetés 15-20 CUC/hó, nyilván ennyi pénzből esélyük sincs itt vásárolni, viszont akinek van Casa Particularja (szinte minden második ház) az akár havi 750-et is megkereshet, számukra nyitva áll a kapu. A közértben ért sokk után bedobtunk az utcán egy kávét (1 pesó), ez is hibátlan csak kár, hogy előre megcukrozták. A Capitoliummal szembeni épület árkádjainál sok ember nyüzsgött, na vajon mi van ott. Mivel a globalizáció ide még nem fúrta be magát itt nem nyugati márkák csillogó villogó üzletei vannak, hanem helyi rőfös bolt, papír-írószer vagy épp eszpresszó. Na de nem ezeket az üzleteket csodálták meg a népek, hanem az árkádok alatti egyenruhás diákokat. Nekik itt az utcán tartották a tornaórát. 


Beálltak hárman egymás mellé, a tanár megfújta a sípot és ők szaladtak a sarokig meg vissza. Aztán beálltak a sor végére és jöttek a többiek. A lelkes, fiatal, tanár úr jó párszor beijesztett és úgy csinált mintha fújna, de aztán mégsem. Mindenki élvezte és nevetett, aztán amikor futásra került a sor, akkor beleadtak mindent. A többiek pedig hangosan kiabálva szurkoltak a társaiknak. Pár percig néztük őket, majd átsétáltunk a szállóhoz. A bejáratánál az ajtónálló útbaigazított, hogy hol találjuk a cubatourt (helyi Ibusz) és vártunk.
Mivel senki nem volt előttünk ezért az egyenruhás hölgy egyből minket szólított. Kiderült nála csak a kocsi bérlést lehet intézni, de a szomszéd asztalnál ülő kolleginánál vehetünk buszjegyet. Leültünk és vártunk. Ő hamarosan intett, megírta a buszjegyet és legombolta rólunk a 28 CUC-ot. Ötvenessel akartam fizetni, de abból meg nem tudott visszaadni. Végül kapott harmincat és megoldotta a ráháruló kihívást.
Végeztünk a kötelező dolgokkal, jöhet a város.
Két múzeum is van 100 méteren belül, amiket nagyon ajánlott az útikönyv. Az egyik a modern művészetek múzeuma (8 CUC), ami hatalmas épület, de belül nagyon szellősre vették és főként kortárs festők képei vannak kiállítva. Körbejártuk, de nagyon nem ájultunk el tőle. A másik a Museo de la Revolucion (8 CUC), ahol fekete-fehér képek mutatják be a forradalmárok és Fidel életét és hatalomra jutását. Az épület egykoron csodaszép lehetett, de mára már kicsit megkopott a patinája. Viszont a bálteremben sikerült megcsípnünk egy remek koncertet. A fickó egyedül énekelt és a hangja betöltötte az egész termet. 


Szerencsére mindenhol hallani lehetett. A kiállítás sajna nem túl színvonalas, de az épület még így kopottasan is nagyon látványos. Az emeletről látszik a tenger és szomszédos épületek, a másik irányban pedig a forradalmi géppark tankkal, repülővel, fegyverekkel és azzal a hajóval, amivel Fidelék a partra szálltak a Disznó-öbölben.


Aki Havannában jár, az ne várjon ütős múzeumokat, csak sétálgasson és élvezze a város hangulatát.


Időközben kellőképp megéheztünk és a sétáló utca felé vettük az irányt, hömpölygő turista áradat és drága éttermek tömkelege. Ennél valami autentikusabbra vágytunk és a szomszédos utcában rátaláltunk az egyik kifőzdére. A tulaj beszélt pár szót angolul és betessékelt minket a három asztalból álló családi vendéglőjébe. Két főétel + mangólé + kávék + süti került összesen 4 CUC-ba, amit helyi pénzben fizettünk a végén. Nagyon ízletes volt minden és végig leste minden mozdulatunkat.  

Jöhet a helyi Andrássy út a Prado, ahol könnyű belecsöppenni a jobbnál jobb életképekbe. 


A fiatalok görkoriznak, fociznak vagy épp a suli előtt csevegnek, 



van, aki a padon olvas, 


aztán jönnek a családosok a babakocsival, 


az öregek pedig a teraszról figyelik a forgalmat. 


A sarkon a gyümölcsárus érett ananászt árul fillérekért, valaki a kiteregetett ruhák alatt ücsörög, 


miközben a sarki lámpához amcsi verdák érkeznek. 


És még hosszasan lehetne folytatni, de majd ha itt leszel akkor te is láthatod.
Elsétáltunk a Luz és az Águila utca sarkára és ott megláttam az igazi tipik csehot vagy nevezhetjük Eszpresszónak is, ablak nincs csak rácsok, bent helyiek iszogatnak és a fűúr a pult mögül dirigál. Na ide be kell ülni. Kértem a pultnál egy pohár sört és rumot. A fickó az ujjával mutogatta a poháron a mércét és amikor szóltam, hogy elég ő befejezte a töltést. Leültünk az egyik az asztalhoz és onnan figyeltük az életet. A kocsma nagyon lepattant, de mégis tiszta. A rácsokon kinézve láttuk az utcán zajló életet és szívtuk magunk az izzig-vérig kubai hangulatot. 


Bent gyülekeztek a hazafelé tartó melósok és a lábukkal a zenére rázták az ütemet.
Sok embertől hallottam már, hogy Kubában mindenhol szól a zene és tényleg.
Átnéztem a mosdónak jóindulattal sem nevezhető mellékhelyiségbe. A klotyokat csak derékig érő fal választja el egymástól és ajtót ne is keress, meg WC ülőkét sem (egész Kubában nincs).
Végül lecsúszott még egy sör és kértem a számlát. A kubai árakhoz képest nagyon rendben volt a 400 forintos végkifejlet. Innen már hazafelé vettük az irányt, Mónin erőt vett a jetleg és lemondta az esti bulit. Én átmentem Vikiékhez és miután elkészült, felmentünk a barátaihoz. Volt pár kubai leány, több angol és Nickolas a görög-magyar származású tánctanár. Vittem magammal a piacról egy üveg kubai bort (egész iható), ők pedig rummal kínálgattak. Viszont Cola nem volt, elmentünk szerezni és tök durva, hogy sokkal többe került mint a rum. Miután mindenki kicsípte magát és a rumok is elfogytak elindultunk az éjszakába. A kubai lányok a sarkon leintették az ütött-kopott 50 éves taxis, kicsit szűkösen de végül mind a nyolcan befértünk. A cél az 1830 névre hallgató tengerparti buli hely. Kifizettük a 3 CUC-os belépőt és valaki elment rumért. A hely hangulatát nézve az a klasszikus régi filmekben látható sörkert csak itt jóval ütemesebb Reageaton és Salsa szólt. A Havanna Clubot feltúrboztuk némi kólával, hogy meglegyen a Cuba Libre érzés és mindenki berobbant a táncparkettre. Mivel botlábaim vannak és nulla ritmusérzékem, ezért bevállaltam az asztal őrzését. Na meg a rumot, mert ha egymagában áll az asztalon, akkor a helyiek nem hagyják ott szomorkodni. A csajok egyszer-kétszer engem is berángattak és tanítottak az alaplépésekre, de azt gondolom táncos filmben továbbra sem kapok főszerepet. A többiek nagyon élvezték a bulit és a fél kettes zárásra kialakult több pár is, akiknek már nem kellett egyedül tölteniük az éjszakát. Amíg várakoztunk a kijáratnál addig Nickolassal beszélgettem a salsáról. Ő most itt kéthetes „továbbképzésen” van és szerinte Kubába nem érdemes Salsa alapokat tanulni. Az emberek szépen táncolnak, de van egy sajátságos stílusok, ami kicsit szabados a salsához képest és nehéz olyan tanárt találni, aki az alapokat jól beléd veri. Közben megjött a taxi és néhányan továbbmentek bulizni, de én nyugovóra tértem, mert hajnali nyolckor indul a buszunk Vinalesbe.
A reggelit inkább kihagytuk és továbbaludtunk. A sarokra kisétálva épp jött felénk életem egyik leglepattantabb Zsigulija, ami ráadásul taxi is. Sok ócskát láttam már otthon, de ennyire még mi sem tudtuk leharcolni. Megálláskor lefulladt, amíg a sofőr indítgatta addig mi bepakoltunk és a hátul ülő egyenruhás kislány beült előre. Belül se műszerfal, se kilincs, se borítás nem volt, kicsit füstölt is, de még megy. A srác gombokért vitt el minket a szállóhoz, ahonnan indul majd a buszunk.
Tökjó még csak fél nyolc van, maradt idő kávézni is.
Na de hol? Minden zárva, a Kubaiak nem nagyon kelnek fel kilenc előtt.
A tér átellenes sarkán öreg néne ücsörgött termosszal a kezében és árulta az otthon lefőzött kávéját. Már ha van poharad.
Nekünk nem volt.
Hosszasan töprengett mi legyen, azért csak nem kéne elveszteni két kuncsaftot és végül a mellette ácsorgó pasi oldotta meg a rejtélyt. Mondott neki valamit spanyolul, erre ő levette a termosz tetejét és abba töltött nekünk 2x2 adagot. Nekiláttunk kortyolni a gőzölgő feketét és a benne lévő cukormennyiségtől pillanatok alatt felébredtünk. Visszatértünk a hotelhez a busz még sehol. Végül nem késett sokat csak másfél órát, de hát ez Kuba, örüljünk annak hogy van és veszett tempóban robogtunk Vinales felé.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése